2014. június 7., szombat

Színek, olvashatóság

Minden honlap, blog esetén fontos az, hogy olvasható legyen.
Mikor nem olvasható egy honlap?

Elég sok dologra oda kell figyelned, ha olvasható blogot, honlapot akarsz.


Az olvashatóságot rontó tényezők:

  • Háttérszín és betűszín nem eléggé tér el egymástól
  • Mintás háttér
  • Olvashatatlan betűtípusok használata
  • Túlcifrázott betűk
  • A szöveg kilóg a rendelkezésre álló területről. (A kilógó rész nem látszik.)
  • Kis betűméret
  • Zsúfolt szöveg
  • Tagolás hiánya
  • Szemet zavaró betűszínek
A háttér és a betű színe ne olvadjon össze, mert szinte olvashatatlan lesz a szöveg. Egy időben divat volt a fehér háttéren halványszürke, szinte ezüst betűk használata.

A mintás háttérrel mindig vigyázni kell. Van olyan megoldás, amikor maga a szöveg egy egyszínű, világos színű "lapon" van, és a lap körül látszik a háttér.
Azt tudnod kell, egy mintás háttérre nagyon nehéz megfelelő betűszínt találni, főleg, ha részletgazdag, színes képről beszélünk.

Rengeteg féle betűtípus létezik, és ezek közül sokat lehet használni az interneten is. Attól, hogy sok fajta betűt találtak már ki, még nem kell mindezt használni is. Főleg egy honlapon belül!
A honlapok szövegéhez talpatlan betűtípust célszerű használni, minél egyszerűbb rajzolatút. A címek lehetnek eltérő betűtípussal, más színnel írva.

Vigyázni kell arra is, hogy a szövegdobozt ne takarja le semmi, ne forduljon elő az, hogy a sorokban a szöveg első vagy utolsó betűi nem látszanak.

Gondolni kell arra, hogy nem mindenkinek olyan jó a szeme, hogy az apró betűket el tudja olvasni. A túl kicsik a betűik észrevételre gyakran hallottam válaszként azt, hogy nekem jó így. A honlapot nem magadnak készíted! Ha az olvasók nem tudják elolvasni, mit írtál, mert annyira kicsik a betűk, vagy a zöld erdős háttéren a sárga betűk zavarják a szemüket, nem fogják elolvasni, mit írtál.

A szöveget tagolni kell. Ahogy itt is látod, kisebb bekezdések vannak, még felsorolás is van, ami szintén megkönnyíti az olvasást.
Sokan nem olvassák el a teljes szöveget, csak átfutják az oldalakat. a felsorolásokat jobban megnézik, mert amit ott leírunk, a lényeget foglalja össze.

Amikor kitalálod a blogod, honlapod színeit, egész megjelenését, gondolj arra, hogy mások számára is olvasható legyen. Gondold végig, te milyen honlapokkal találkoztál, amiket nem tudtál elolvasni, és ne kövesd el ugyanazokat a hibákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése