2014. június 12., csütörtök

A blogolás megkezdése előtt

Mielőtt nekikezdünk blogot írni, végig kell gondolni, hogyan is lesz ez.



Ezekre keress választ:
  • Kinek írok?
  • Miről akarok írni?
  • Miért írom a blogot?
  • Mennyi időm lesz az írásra?
  • Milyen gyakran tudok új bejegyzéssel jelentkezni?
  • Mi az az egy-két téma, ami a legfontosabb, és amit ki akarok emelni?
  • Tanítani akarom az olvasót, vagy szórakoztatni?
  • Sok képet használok majd? Honnan szerzem a képeket?
  • Hol indítom a blogot?
  • Milyen rendszerben lesz a blog?
  • A tervezett téma elegendő alapanyagot biztosít?

Ez elég sok kérdés. Minél jobban tudod, mit és hogyan akarsz, annál könnyebb dolgod lesz!
Vaktában ne kezdj blogolni!

A blog internetes napló, ha ezt szó szerint értelmezed, akkor kedves naplódnak írsz, és lehet, igazából csak magadnak, illetve nem akarsz senkinek semmit mondani a bloggal, a magad szórakoztatására készíted.

A blog szólhat a munkádról, hobbidról, egy olyan témáról, ami érdekel, valami olyanról, amiről sokat tudsz, és szeretnéd ezt másokkal is megosztani.

A blog lehet hobbi, de lehet a vállalkozásod része is. A blog alkalmas arra, hogy másik honlapra terelj látogatókat. A blog alkalmas arra, hogy linkeket szerezz magadnak.

Ha üzleti céljaid vannak, rendszeresen, és gyakran kell írnod. Ha passzióból írsz, akkor persze akkor írsz, amikor eszedbe jut.

A képek jót tesznek a blognak. Ezt én is tudom, de majd meglátod, nem is olyan egyszerű képeket szerezni bizonyos témákhoz. :-) Például a blogolásról szóló blogban egy idő után eléggé elcsépelt, ha az ember mindig valami olyan képet tesz be, amin éppen gépelnek, papírra írnak, számítógép, monitor vagy azt éppen néző emberek vannak.

Hol indítod a blogot? Vagyis a saját tárhely, ingyenes blogszolgáltatók közül mit választasz, és konkrétan melyik blogszolgáltatót.

Wordpress, Joomla, Drupal, vagy más rendszer lesz? 
Ezt előre nem is egyszerű eldönteni. Ha még egyiket sem használtad, fogalmad sincs, melyik lesz majd jó neked. Van aki az egyiket, van aki a másikat kedveli, és tartja egyszerűbbnek, átláthatóbbnak.

Lehet, nem is gondolod végig, hogy amiről írni akarsz, mennyi időre fog témát biztosítani. 
Vigyázz, hogy az első bejegyzéseid ne legyenek regény hosszúságúak! Gyakran követik el kezdő bloggerek azt a hibát, hogy az első bejegyzésekben leírnak szinte mindent, amit mondani akarnak. Ez még nem lenne gond, ha nem derülne ki egy hónap múlva, hogy már nem tudnak miről írni.

A témádat oszd fel kisebb egységekre, nézelődj a neten, hogy inspirálódj, olvass hasonló cikkeket, hogy újabb gondolataid legyenek. Ha végképp kimerül egy téma, bővítsd! Kapcsolódó dolgokról is írj, esetleg egy-egy részt fejts ki részletesebben.

Már a blog kialakításakor gondolhatsz a címkékre, kialakíthatod a rendszerét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése