2014. június 11., szerda

Címkék használata

Blogokban gyakran láthatsz címkefelhőt.
Ezek arra valók, hogy könnyebben megtalálja az olvasó az őt érdeklő tartalmat.


Egy blogban több száz bejegyzés is lehet, és ezek a bejegyzések időrendi sorrendben jelennek meg. Elöl a legfrissebbek.
Ha konkrét információt keresel, az archívumban való nézelődéssel, a címek alapján nem fogod megtalálni azt, amit keresel. Ha meg is találod, mert a címéből azonnal kiderül, akkor is sokat kell kattintgatni, mire eljutsz a keresett bejegyzésig.

Ha címkéket használsz, akkor témákat adsz meg, több csoportba teszed be ugyanazt a bejegyzést.
Például ebben a blogban is használom a címkéket. Ha a "blog" címkére kattintasz, a rendszer kilistázza neked minden bejegyzésemet, amit a blog címkével láttam el.
Ha a képekről akarsz olvasni, a kép címkét választod. Ekkor csak azokat a bejegyzéseket látod, amik a képekről szólnak.



Nagyon fontos, hogy átgondoltan használd a címkéket. Ez hosszabb gondolkodást igénylő feladat, és akár a blogolás megkezdése előtt elgondolhatod, milyen témákat fogsz érinteni. Egy bejegyzés több címkével is ellátható. Írd össze, milyen címkéket akarsz használni. Azt is megteheted, hogy még az első bejegyzés elkészítése előtt egy csomó címkét felveszel. Amikor írod a bejegyzést, a listából kiválasztod, mely címkéket akarod használni.

A címkéket törölni is tudod, ha már nem akarod használni. Ekkor a megjelölt bejegyzésekről eltűnik a törölt címke.

A címke angol neve a tag. Angol nyelvű blogokban így találod.

A címkék használata arra is jó, persze, ha megjeleníted a blogbejegyzéseknél, hogy az olvasó egy témában tovább tudjon olvasni a blogodon.
Például rátalált valahogy a blogodra, egy bejegyzést lát, azt elolvassa, és látja a címkék között azt, ami éppen érdekli. Erre a címkére rákattintva máris egy csomó újabb olvasnivalót kap.

A címkefelhő a címkék megjelenése a blogban. Lehet névsorban, sűrűn egymás után, felsorolásként, Megmutathatod azt is, hány alkalommal használtad a címkét. Van olyan, amikor nagyobb betűkkel emeli ki a rendszer a gyakran használt címkéket.

Egy a lényeg, használj címkét! Ha nem tetszik, akkor később is alakíthatsz a rendszereden, törölhetsz és felvehetsz új címkéket. Ha új címkéket alkalmazol, nézd végig az összes bejegyzést, és amennyiben szükséges, jelöld vele a bejegyzéseidet. Utólag, bármikor átcímkézhetsz egy-egy bejegyzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése